Scumpiri polite RCA 2015

#1
Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară au arătat că noile reguli impuse pieţei asigurărilor vor conduce, previzibil, la o majorare a tarifelor aplicate asigurării de răspundere civilă auto. Capital a calculat, în premieră, şi care va fi procentajul cel mai probabil cu care vor creşte primele pe zona RCA

Preţurile poliţelor RCA vor creşte, în 2015, în medie, cu aproximativ 30%, arată o estimare Capital bazată de datele oficiale ale pieţei asigurărilor. Declanşatorul acestor scumpiri este o normă recent lansată de ASF, care interzice asigurătorilor să mai acopere pierderile suferite pe segmentul RCA din încasările obţinute pe alte linii de asigurare. În aceste condiţii, singura soluţie rămasă asigurătorilor pentru a acoperi „găurile“ va fi creşterea tarifelor. Cel mai bun indicator în ceea ce priveşte procentajul cu care va fi majorată prima este rata combinată a daunei pe linia RCA. Acest indicator, calculat ca raport între primele brute încasate (veniturile din vânzarea de RCA) şi valoarea cumulată a plăţilor (despăgubirile plătite şi cheltuielile administrative, cum sunt cele de marketing şi distribuţie), arată cât de profitabilă sau neprofitabilă este vânzarea poliţei de asigurare.

La nivelul lunii septembrie 2014, rata combinată a daunei se situa la aproximativ 130%, ceea ce înseamnă că totalul cheltuielilor firmelor de asigurare în zona RCA depăşea cu 30% încasările, adică firma pierde 30 de lei la fiecare 100 de lei încasaţi din RCA. Această diferenţă era acoperită din profiturile obţinute din vânzarea altor tipuri de asigurări însă cum acest artificiu nu va mai fi permis din 2015, societăţile de asigurare vor trebui să obţină cei 30% în plus din creşterea preţului. De altfel, o scumpire de 30% este absolut plauzibilă în 2015, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, cam acesta a fost ritmul de scumpire a poliţei RCA. În 2014, de exemplu, până la finele lunii octombrie, prima pentru RCA crescuse, pe medie, cu circa 35%, potrivit afirmaţiilor specialiştilor din ASF.

ASF obligă asigurătorii să îşi schimbe strategia

O altă modificare adusă recent legislaţiei asigurărilor prevede că firmele nu vor mai putea opera modificări ale tarifelor RCA decât o singură dată la 12 luni. Această schimbare ar putea da peste cap strategiile mai multor firme de asigurare care, în căutarea eficientizării şi a profitului, au trecut de mai mult timp la supravegherea atentă a tipurilor de clienţi şi la selectarea acestora prin preţ, în funcţie de daunele înregistrate pe fiecare categorie. „Am ajuns să facem săptămânal analize pentru a vedea unde trebuie crescut preţul. La RCA este o segmentare extraordinară, adică nu mai poţi să vorbeşti ca înainte despre un preţ al societăţii pentru o anume capacitate a motorului şi gata. Acum contează unde este locat, unde conduce, ce vârstă are şoferul. Dacă îmi apare pe un anumit segment o creştere a daunelor, imediat am luat măsura şi am închis robinetul, fiindcă nu cred în varianta că, vânzând în continuare la preţuri mici, o să ajungi să ai un rezultat bun. Dorim să identificăm exact zonele care ne interesează pe noi“, afirma, pentru Capital, şeful unei companii de asigurare. O astfel de strategie nu va mai putea fi aplicată din 2015 având în vedere noile reguli.

Mai mult, Autoritatea loveşte firmele de asigurare şi în ceea ce priveşte activele utilizate pentru garantarea plăţii daunelor. Concret, asigurătorii vor putea utiliza în acest scop clădirile şi terenurile într-o proporţie mult mai mică decât până acum.Terenurile agricole şi cele extravilane nu vor mai putea fi folosite deloc pentru acoperirea rezervelor tehnice, în timp ce terenurile intravilane şi clădirile vor putea reprezenta maximum 20% din totalul rezervelor, faţă de 40% cât este în prezent. De menţionat că valoarea activelor imobiliare utilizate pentru acoperirea rezervelor era, la finele anului trecut, una semnificativă, de peste 100 de milioane de euro. În 2013, clădirile şi terenurile folosite pentru constituirea rezervelor tehnice reprezentau aproximativ 7% din totalul activelor acceptate, sau 567 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, pentru asigurători, eliminarea posibilităţii de a veni cu astfel de active şi, implicit înlocuirea acestora cu alte tipuri, vor presupune un efort financiar substanţial. Toate societăţile de asigurare sunt obligate de normele ASF să constituie rezerve tehnice care variază în funcţie de dimensiunea portofoliului. Cu cât este mai mare volumul de prime brute subscrise, cu atât şi rezervele sunt mai mari. ASF nu dat niciodată publicităţii structura activelor, defalcată pe societăţi de asigurare, însă informaţiile din piaţă arată că există cel puţin două societăţi de talie mare care utilizează activele imobiliare într-o proporţie cu mult mai mare decât o fac celelalte companii.


Cine va scumpi mai mult

În urma măsurilor luate de ASF, preţurile RCA vor creşte cu precădere în zona celor mai mici tarife, în condiţiile în care, după cum au arătat şi oficialii Autorităţii, pe piaţă există încă diferenţe de la simplu la dublu dintre preţurile practicate de cele mai „ieftine“ trei firme şi restul pieţei. Aceste trei firme, adică Astra, Euroins şi City Insurance sunt cei mai importanţi vânzători de RCA şi, în consecinţă, au şi cele mai mari rate combinate ale daunei pe acest segment. În cazul lor, creşterile de preţ ar putea atinge 70-80% având în vedere pierderile suferite dar şi diferenţele de primă faţă de celelalte societăţi.

Sursa: http://www.capital.ro/rca-se-va-scumpi- ... cu-30.html
Regulament forum Matiz-Club.ro
Stickere Matiz-Club.ro
Calendare Matiz-Club.ro
Fişiere ataşate
tabel-10-11.jpg

Re: Scumpiri polite RCA 2015

#2
Da, nenorocitii.
Chiar astazi am platit pe 6 luni 148,53 lei. Data trecuta am platit tot pentru 6 luni 137,57 lei. Nu am avut nicio dauna. In loc sa-mi scada pentru ca nu le produc pagube, imi cresc. Daca n-ar fi obligatorie nici nu as mai face-o, dar mi-e ca ma opreste vreunu cu cascheta si ma intreaba de ea.
Matizel și Albăstrica

Save water. Drink beer!

Asigurare RCA sa ieftinit

#3
Salut colegii , vreau sa va anunt ca Asigurarea RCA sa ieftinit , daca pana acum plateam la un Matiz din 2003 800 lei pe 6 luni , acum platesc 290 lei pe 6 luni si nu , nu am implinit varsta de 30 de ani . Acum nu mai trebuie sa aveam teama sa trecem masiniile pe numele noostru <30 !
My MaTiz is FanTasTic!!!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori