Accident

#1
Doresc să vă povestesc ce s-a întâmplat duminică seara, la orele 23.20 pe data de 25.08.2013.
Fiica mea conducea Matizul pe șoseaua Alexandriei, pe sensul de ieșire din oraș. A ajuns în intersecția cu șoseaua Antiaeriană unde a fost lovită de o mașină care nu a acordat prioritate de trecere. Semnul de acordare a priorității e foarte vizibil în acel loc, iar semaforul funcționa pe galben intermitent. În urma impactului Matizul e avariat la nivelul de daună totală, partea stângă fiind complet distrusă. Singura parte bună este că fiica mea nu a suferit nici un fel de vătămare, deși a fost foarte greu de crezut de către cei ce au vazut masina avariată.
Acum vine partea interesantă. Ajungem la poliție, biroul accidente ușoare sector 4-5, care e situat pe Splaiul Independenței. Șoferul vinovat își recunoaște vina, iar polițistul întocmește procesul verbal și eliberează autorizația de reparație. Procesul verbal e scris in asemenea mod încât l-am putut citi numai după ce l-am scanat la o rezoluție mare, deci atunci, pe loc, și la ora 02.00, era practic imposibil. Mașina șoferului vinovat este un Land Rover înmatriculat în Marea Britanie. Asigurarea, desigur, e încheiată acolo. Deci a trebuit să caut eu societatea de asigurări ce reprezintă asiguratorul respectiv în România. Depun documentele și mi se spune că după 90 de zile voi primi răspuns dacă polița de asigurare a ăluia e valabilă sau nu. Dacă da, se va întocmi dosarul de daună de către societatea de aici, după care voi fi despăgubit, urmând ca banii să fie recuperați de la asiguratorul străin. Dacă nu, atunci voi fi îndreptat către Fondul pentru ajutorarea victimelor străzii, care va plăti despăgubirea. În ambele cazuri, nu se știe când voi fi despăgubit. Constatatorul venit din partea biroului care se ocupa de daune în România aproape că nu a vrut să mai fotografieze mașina, zicând că e vorba cert de daună totală. În mai puțin de o oră a întocmit toată documentația necesară, urmănd să mai aștepte răspuns din Marea Britanie.
Hai să ne întoarcem la procesul verbal, cel aproape neinteligibil. Citez din acesta:
„A condus auto ****** în intersecția Alexandriei-Antiaeriană la semafor intermitent și nu a permis scurgerea din intersecție și a intrat în coliziune cu auto ******.”
Am reprodus exact cum scrie în procesul verbal. Poate reușește cineva să mă lămurească cum vine chestia cu permiterea scurgerii din intersecție la orele 23.30, într-o intersecție în care semaforul funcționeaza pe galben intermitent. Am fost la sediul din Udriște pentru a primi lămuriri. Vă explic, ca să puteți înțelege la ce s-a pretat polițistul.
Dacă ești surprins de blocarea traficului într-o intersecție dirijată de semafoare care funcționează normal, nu intermitent, iar semaforul, pentru direcția ta de mers se schimbă în roșu, obligația celor ce au verde e să asigure scurgerea traficului din intersecție. Despre asta se face vorbire în Codul Rutier la Art. 101, alineat 1, punctul 7:
Art. 101
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
7. nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas in interiorul acesteia;
Hai să vă zic cum sună și alineatul 3, punctul a:
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
Ce ziceți? Fapta a fost încadrată corect? Pot să acuz polițistul de necunoașterea Codului? Sau aici e vorba de altceva? Tot ce știu e că cineva a produs un accident, din fericire fără victime, iar poliția îl încurajează să mai producă și altele. Textul inscripționat pe mașinile de poliție „siguranță și încredere” îl consider o mare bătaie de joc.
Am uitat să vă spun. Șoferul e român, iar proprietarul mașinii e cetățean britanic.
Poate o să mă sfătuți să atac în instanță procesul verbal. Vă dau răspunsul primit de la biroul din Udriște: nu se poate. Acesta poate fi atacat numai de cel împotriva căruia e îndreptat.
Concluzie: singurul care a pierdut în situația asta e cel păgubit, iar vinovatul e ocrotit de poliție.
Aveți poze cu starea actuală a mașinii precum și o schiță a accidentului.
Fişiere ataşate
Resize of SDC15775.JPG
Resize of SDC15776.JPG
Accident.JPG

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator